Obľúbená americká pochúťka, ktorá sa dá pripraviť rýchlo a vždy inak, si pomaly nachádza svojich stálych fanúšikov aj u nás. Kým vo svojej domovine sú jablká v karameli, alebo candy apples, spájané s Vianocami, v Anglicku ich dávajú deťom ako výslužku za Halloweenske strašenie. Vy ju môžete pripraviť vašim drobcom len tak, pretože počúvali :)

Potrebujete: 

4 menšie jabĺčka, 200 g hnedého trstinového cukru, 100 ml vody, olej alebo maslo, alobal, špajdle alebo paličky od nanukov, cukrárske zdobenie/cukrárske farbivo/nasekané orechy/lentilky – jednoducho čokoľvek, čo urobí z jabĺčka malé umelecké dielo :)

Postup:

Cukor skaramelizujeme na miernom plameni, prilejeme 100 ml vody a varíme, kým nemá hmota optimálnu hustotu. Ak nechceme, aby bol karamel klasický, hnedý, pridáme počas varenia aj ľubovoľné potravinárske farbivo. Jablká umyjeme, osušíme a zapichneme do nich špajdle ako paličky od nanukov (čím sú jabĺčka ťažšie, tým hrubšiu paličku použite, aby váš dezert nedopatrením neskončil na zemi). Jablká obaľte v karamele a potom ich posypte cukrovými ozdôbkami, orechmi, poukladajte na nich lentilky, hrozienka či iné obľúbené drobné sladkosti vašich drobcov. Do zdobenia sa samozrejme môžu zapojiť aj samy a jabĺčka ozdobiť veselými tváričkami. Hotové cukrovinky položíme na olejom alebo maslom vymazaný plech a necháme ich vychladnúť.

Náš tip: 

Karamelová hmota je chutná aj s pudingom. Stačí, ak do skramelizovaného cukru prilejete 50 ml mlieka, vo zvyšných 50 ml rozrobíte ľubovoľný puding. Po zovretí ho vlejete do zmesi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


9 + 1 =