Mnohí rodičia učia svoje deti konzumovať zdravé jedlá. Od raňajok až po večeru, vrátane dôležitej desiaty. Niektorým sa to darí, iným menej. Každý má totiž svoje obľúbené i neobľúbené potraviny, ovocie i zeleninu. Iní rodičia si zasa hlavu nad desiatou pre svoje ratolesti nelámu. Vyriešia to peniazmi, za ktoré si majú kúpiť jedlo v školskom bufete. Nemajú tak prehľad, čo skonzumujú. Častokrát sú to nezdravé veci a sladkosti.

Je všeobecne známe, že raňajky sú pre človeka veľmi dôležité. Obzvlášť pre deti, pre ich rast a vývin. Počas dňa, napríklad v škole, dieťa vydá veľa energie, a preto je dôležité ju doplniť vhodnou desiatou, ktorá tvorí približne 10 % z celodenného energetického príjmu. Ak ju vynechá, následkom môže byť nervozita a nižší výkon na vyučovaní. Hovorí sa, že človek je očami. Desiata by však mala dieťa lákať nielen výzorom, ale aj chuťou i vôňou.

Správna desiata by mala obsahovať:

  1. zdravé obilniny, nátierky a zeleninu,
  2. zdravé sladkosti alebo ovocie,
  3. vhodný nápoj.

Obilniny: celozrnný chlieb či pečivo, grahamové rožky.

Nátierky: zeleninové, rybacie a tvarohové, nátierky zo strukovín alebo olejnatých semien, cottage chees. Používajte len kvalitný margarín, maslo iba občas.

Náplne:kvalitný tvrdý syr, kúsky zeleniny (paprika, biela kapusta, zelený šalát, uhorka), kvalitná šunka, sušené paradajky, olivy, tuniak, tofu.

Zelenina „pomimo“: cherry paradajky, reďkovky, mrkva, paprika alebo uhorka nakrájaná na paličky.

Ovocie (podľa sezóny): jablká, banány, hrozno, hrušky, netarinky. Ovocie nakrájajte radšej do nádobky na menšie kúsky a pridajte k nemu špáradlo alebo vidličku.

Sladkostinemusia mať denne. Ideálne sú tie, ktoré pripravíte doma. Môžete upiecť keksíky a muffiny zo špaldovej či celozrnnej múky, orechové a makové koláče, domáci perník alebo müssli tyčinky. Vhodné je aj sušené ovocie, nesolené oriešky, či kúsok kvalitnej čokolády.

Zdravé nápoje: bylinkové alebo ovocné čaje, čistá voda, voda s domácim sirupom, citronáda.

Pribaliť môžete tiežjogurt, detskú výživu, miešaný tvaroh s medom a čerstvým ovocím, strúhanú mrkvu s jablkom.

  • Salámy a iné údeniny, paštéty, hamburgery, hot-dog, bagety s vyprážanými nugetkami alebo majonézou, sladké pečivo z bielej múky (šišky, croissanty, koláčiky),
  • Čokoládové tyčinky, keksíky, chipsy, solené oriešky.
  • Mäsové výrobky a majonéza sú pri skladovaní v teple rizikové z hľadiska rozmnoženia škodlivých baktérií. Cesnak, cibuľa, pór a pažítka sú síce dobré, no nie na desiatu do školy. Určite viete prečo.

Čo môže byť, no v obmedzenom množstve:

Občas nezaškodí vianočka s rastlinným maslom a džemom. Neučte však deti na bežné maslo, ani na tavené syry. Celozrnné pečivo môžete občas striedať s bielym, deti ho majú radšej. Chutí im aj šunka, no snažte sa ju obmedziť. Použite ju maximálne dvakrát do týždňa a vždy ju kombinujte so zeleninou. Občas nezaškodí ani vegetariánsky burger.

Pozornejšie mamičky by mali myslieť aj na taký detail, akým je oblečenie. Ak dieťaťu do školy zabalíte desiatu, ktorou by sa mohli ľahko ušpiniť, neobliekajte mu bielu košieľku, tričko či nohavice. Fľak bude vidno aj po snahe dieťaťa odstrániť ho vodou. Navyše, nemusí zmiznúť ani po vypratí. Ideálnejšie je preto farebné oblečenie, detské tričko s potlačou a obrázkami, prípadne vrstvenie oblečenia, kedy si zašpinený kúsok môže vyzliecť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


+ 9 = 11